Parmigiana - Tomatgratinerad aubergine

2012-10-29
 
Detta är en mycket smakrik och fyllig gratäng som ursprungligen härstammar från södra Italien och Sicilien.
Den kan verka tunn och lite väl simpel i utformningen, men den är en verklig smakexplosion och mycket mättande. Vi serverade den här gratängen med en fräsch grönsallad och vitlöksmarinerade oliver.
Detta är en jättebra rätt för någon som innan varit lite skeptisk till aubergine.
Detta eftersom man först "torkar" skivorna och sedan panerar dom med ägg och mjöl, så att  auberginen i gratängen inte blir så blöt och sladdrig.
 
Det här behöver du för fyra portioner:
Tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk torkad basilika
1 tsk socker
Salt & peppar
Olja till stekning

Gratängen:
3 auberginer
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
125g mozarellaost
Salt
Olja till gratineringen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva auberginerna i 0,5 cm tjocka skivor
2. Salta skivorna och lägg dom på en lutande skärbräda eller i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter, tills vätskan runnit ur dom.
3. Värm upp oljan till såsen i en liten gryta och fräs lök och vitlök på medelvärme, tills dom mjuknat.
4. Tillsätt tomater, salt, peppar, basilika och socker. Låt sjuda under lock i 30 minuter.
5. Smörj en ugnsfast form med olja. Vispa äggen och vänd aubergineskivorna först i äggsmeten, sedan i mjölet. Placera dom sedan i ugnsformen och stek dom i ugnen i 10 minuter. Vänd dom efter halva tiden.
6. Dela aubergineskivorna i två till tre mindre bitar och varva dom sedan med tomatsås och ost i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och gratinera sedan gratängen i 15 minuter.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0