Chokladmousse med rom och passionsfrukt

2012-01-30

Vi har ju tidigare gjort en vegansk mousse, men det här är vårt första försök att göra egen "vanlig" mousse och resultatet blev riktigt bra! Vi hade fått höra att mousse var ett svårt projekt och att rätten lätt skär sig om man inte är försiktig och ett tips vi fick som skall underlätta proceduren, var att alla ingredienser bör ha någorlunda jämn temperatur. Ta ut grädden och äggen ur kylen i god tid innan du börjar och låt chokladen svalna något innan du blandar i det. Det får dock inte bli för kallt, så att det stelnar och bildar klumpar! 
Moussen tar mycket av sin smak från den rom du blandar i, så var kräsen och ta en rom som du vet smakar gott. Välj heller inte choklad med för hög kakaohalt, då det lätt blir för beskt då. I övrigt så bidrar passionsfrukterna till syrlighet och muscavadosockret till en god, kraftig sötma med en hint av laktris.


Du behöver för fyra stora portioner:
200g mörk choklad, högst 70%
2 äggulor
2 msk mörkt muscavadoråsocker
1 msk hett espressokaffe eller mörkt bryggkaffe
2 msk mörk rom
3 passionsfrukter
3 dl vispgrädde
Ev. vit eller mörk choklad, hyvlad som garnityr

 

Gör så här:
1. Smält chokladen i ett vattenbad och låt det svalna något
2. Vispa grädden till en lättvispad, nästan rinnig konsistens. Den får inte bli hårdvispad!
3. Vispa äggulorna och sockret krämigt
4. Blanda ner urskrapade passionsfrukter, rom och kaffe i ägg- och sockerröran
5. Vänd ner chokladen och blanda väl
6. Vänd försiktigt ner vispgrädden i smeten och blanda tills allt får en jämn färg
7. Dosera moussen i fyra små koppar och hyvla över lite choklad på toppen
8. Placera dem i kylen minst 30 minuter innan de skall ätas

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Kommentar:

RSS 2.0