Chokladmousse med rom och passionsfrukt

2012-01-30

Vi har ju tidigare gjort en vegansk mousse, men det här är vårt första försök att göra egen "vanlig" mousse och resultatet blev riktigt bra! Vi hade fått höra att mousse var ett svårt projekt och att rätten lätt skär sig om man inte är försiktig och ett tips vi fick som skall underlätta proceduren, var att alla ingredienser bör ha någorlunda jämn temperatur. Ta ut grädden och äggen ur kylen i god tid innan du börjar och låt chokladen svalna något innan du blandar i det. Det får dock inte bli för kallt, så att det stelnar och bildar klumpar! 
Moussen tar mycket av sin smak från den rom du blandar i, så var kräsen och ta en rom som du vet smakar gott. Välj heller inte choklad med för hög kakaohalt, då det lätt blir för beskt då. I övrigt så bidrar passionsfrukterna till syrlighet och muscavadosockret till en god, kraftig sötma med en hint av laktris.


Du behöver för fyra stora portioner:
200g mörk choklad, högst 70%
2 äggulor
2 msk mörkt muscavadoråsocker
1 msk hett espressokaffe eller mörkt bryggkaffe
2 msk mörk rom
3 passionsfrukter
3 dl vispgrädde
Ev. vit eller mörk choklad, hyvlad som garnityr

 

Gör så här:
1. Smält chokladen i ett vattenbad och låt det svalna något
2. Vispa grädden till en lättvispad, nästan rinnig konsistens. Den får inte bli hårdvispad!
3. Vispa äggulorna och sockret krämigt
4. Blanda ner urskrapade passionsfrukter, rom och kaffe i ägg- och sockerröran
5. Vänd ner chokladen och blanda väl
6. Vänd försiktigt ner vispgrädden i smeten och blanda tills allt får en jämn färg
7. Dosera moussen i fyra små koppar och hyvla över lite choklad på toppen
8. Placera dem i kylen minst 30 minuter innan de skall ätas

 

 

Söta efterrätter och bakverk Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gryta med matvete och tomat.

2012-01-23



När vi köpte hem en burk matvete visste vi knappt vad det var för något, men det är ju alltid spännande att prova någonting nytt. Som sagt köpte vi den på burk, och då är den redan färdigkokt. Det skall också finnas att köpa okokt, och då måste den, så klart, kokas innan man gör det här receptet.
Resultatet blev en stark, tomatbaserad gryta. Smaken på grytan påminde om stroganoff, och konsistensen på matveten om färs. En bra kombo helt enkelt!

Det här behöver du för 4 portioner:
2 hackade gula lökar
3 hackade tomater
1 dl tomatpuré
1 dl chilisås
2 msk sambal oelek
1 Grönsaksbuljong
1 burk matvete
Basilika
Persilja
Salt
Peppar
Olja till stekning

Gör så här:
1. Fräs löken i lite olja i en kastrull.
2. Tillsätt tomatpuré, chilisås, sambal oelek, buljong, tomater och matvete. Låt koka upp.
3. Låt koka tills matveten är mjuk.
4. Krydda med salt, peppar, basilika och persilja.

Grytor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Crepes med tomat, basilika och sparris

2012-01-16


Om det blev några pannkakor över från middagen dagen innan, är crepes det perfekta sättet att ta vara på dom. Dessa ugnsgratinerade rullar kan man fylla med lite vad man vill och vår röra är gjord på tomat, basilika, riven ost och med en smörstekt sparris i mitten av varje crepe. Servera med en grönsallad.

Du behöver, för fyra portioner (ca 6 pannkakor):
En sats veganska pannkakor
2 tomater, tärnade
1 purjolök, finhackad
En burk creme fraiche
2 msk tomatpuré
Sparrisar, en för varje pannkaka
2 + 0,5 dl riven ost
2 tsk torkad basilika
Salt & peppar
Smör till stekning

Gör så här:
1. Tillaga pannkakorna enligt instruktionerna
2. Ansa sparrisarna och stek dom hela i smör i ca. 5 minuter, tills dom mjuknat. Ta sedan upp dom och lägg dom åt sidan
3. Fräs purjolöken i smör tills de mjuknat
4. Tillsätt tomaterna med löken och fräs ett par minuter till
5. Tillsätt creme fraiche och tomatpuré och låt det koka upp
6. Tillsätt 2 dl av osten, saltet, pepparn och basilikan. Låt allt bli jämnvarmt.
7. Sätt ugnen på 200 grader
8. Smörj en ugnsform, fördela fyllningen på pannkakorna och lägg en sparris i varje pannkaka. Forma dom till rullar och lägg dom i formen
9. Strö resten av osten på toppen och gratinera i ugnen tills osten smält och fått färg.

 

Gott och blandat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Falafel i chiligryta

2012-01-15

Grytor Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Potatis- och Linscurry

2012-01-09


En tomatbaserad currygryta med rotfrukter och linser som var ett improviserat projekt för en dag då det blåste alldeles för mycket för att man skulle våga gå ut. En billig rätt för två personer som man kan komplettera med ris, en kall yoghurtsås och en bit bröd för att den skall räcka längre. Kryddorna kan man variera efter vad man har hemma och har man en färdig curryblandning hemma, som t.ex. Garam masala, funkar den också. Om man vill kan man ha lite torkade blad  av bockhornsklöver i grytan, en ört som man kan hitta i indiska mataffärer eller kryddbutiker. Den smakar lite som en blanding av te och buljong, och den passar bra i en rätt som den här. 


Du behöver, för 2 portioner:
3 potatisar
1 morot
2 vitlöksklyftor
1,5 dl röda linser
500g krossade tomater
2 färska tomater
1 tsk kanel
1 tsk torkad ingerfära
1 tsk kardemumma
½ malda nejilkor
3 små lagerblad
1 tsk salt
Olja till stekning
ev. 2 tsk torkad bockhornsklöver

Gör så här:

1. Finhacka vitlöken, tärna potatisarna, tomaterna och moroten i ca 1cm stora bitar
2. Fräs vitlöken i en panna i någon minut tills de börjar mjukna, tillsätt sedan alla kryddor och fräs ett tag till
3. Tillsätt potatis, morot och linser och fräs ett par minuter till
4. Tillsätt de krossade tomaterna och låt allt koka upp
5. Tillsätt de tärnade tomaterna, salta och låt allt koka på svag värme under lock tills rotsakerna mjuknat, ca. 15-20 minuter.
6. Ta grytan från värmen och tillsätt bockhornsklövern.
Linser, ärtor och bönor Kommentarer (0) Trackbacks ()

Veganska pannkakor

2012-01-06



Veganska pannkakor är minst lika gott som "vanliga" pannkakor.
Dock blev dom något krispigare.
Äggen har i det här receptet bytts ut mot sojamjölk som binder ihop smeten, vilket fungerade utmärkt.
Servera till goda bär och glass, bananer och jordnötssmör, sylt och grädde, eller vad du själv föredrar.

Det här behöver du för 8st pannkakor:
4 dl vetemjöl
7 dl sojamjölk
½ tsk salt
Eventuellt lite vaniljsocker
Mjölkfritt smör till stekning

Gör så här:
1. Häll mjölken i en bunke och tillsätt lite mjöl i taget medan ni rör om.
2. Tillsätt saltet och eventuellt lite vaniljsocker om ni vill.
3. Hetta upp en panna ordentligt och häll i en klick smör.
4. Häll i ca 1 dl smet för att steka en styck pannkaka i stekpannan. Stek på ganska hög värme.
5. Vänd pannkakan efter ca 1-2 minuter, ni märker nog när den är klar. Den ska vara lätt att vända när den är färdig. Stek en minut till på andra sidan.
6. Upprepa punkt 3 till 5 tills smeten är slut.

Smårätter och tillbehör Kommentarer (0) Trackbacks ()

RSS 2.0